De Kracht van Systemisch Werk

100 Jaar Sparta gezien door systemische bril.

Toen fietsfabrikant Sparta in 2017 haar 100 jaar jubileumfeest wilde organiseren werd duidelijk dat zo’n viering overschaduwd zou worden door wat je een trauma zou kunnen noemen.

Sparta was 80 jaar lang het levenswerk van de familie Schakel geweest en de 20 jaar erna het werk van Accell, de investeringsmaatschappij van Batavus, de concurrent dus.

Een vijandige overname in 1999 had bij de familie van de oprichter Dirk Leendert Schakel veel pijn veroorzaakt en het contact met Sparta was verbroken.

Een viering zonder de familie Schakel leek onafwendbaar.

Soulinc.nl zag hierin aanleiding de situatie systemisch te benaderen. We deden een tafelopstelling*. En zochten contact met leden van de familie Schakel.

Uiteindelijk volgde een gesprek met de enige nog levende zoon van de oprichter van Sparta, Jaap Schakel. De foto bij dit artikel komt uit het fotoalbum van zijn ouders.

Dit gesprek werd de basis van een minidocumentaire over 100 jaar Sparta en tevens een viering van 100 Jaar Sparta samen met de familie Schakel. De familie Schakel werd weer gezien en erkend.

MARKETING COMMUNICATIE i.s.m. HarrisonCampaigns.com

Met dank aan familie Schakel, alle (oud-)medewerkers van Sparta en directie van Accell.

Naast het gezamenlijk vieren van het jubileumfeest op 1 september 2017 op exact de plek waar grootvader Dirk Leendert op 1 september 1917 was begonnen, werd de CODA tentoonstelling en het Sparta boek aangepast, de familie Schakel geëerd en werd het hele Schakel familie verhaal verteld. Mede dankzij Systemisch Werk.

Fietsen, motoren, brommers, e-bikes. Het principe blijft hetzelfde.

HET VERHAAL VAN DE FAMILIE SCHAKEL

De Schakel smederij van stamvader Dirk Schakel

Rond 1845 vestigt Dirk Schakel (1823-1900) zich als zelfstandige smid in Polsbroek. Hij moet een ondernemend type zijn geweest, want hij was vrij jong, kwam uit een arbeidersgezin en smid werd je niet zomaar. 

Dirk had een groot gezin, waarvan drie zoons het smidsvak van hun vader leerden: Cornelis, Dirk Jr en Piet.

De Schakels werden bekend vanwege de Schakel schaats. In de Schoonhovensche Courant van zaterdag 19 januari 1895 wordt door P. Schakel zelfs geadverteerd met ‘Schakel’s beroemde Schaatsen’.

Deze zoon Piet neemt de smederij van zijn vader over maar besluit, zoals zoveel smeden in die tijd, het smidsvak te verlaten en over te stappen op de handel en reparatie van (motor)fietsen.

Zijn neef Dirk Leendert Schakel wilde ook geen smid zijn. Na een mislukt zakelijk avontuur en een baan als vertegenwoordiger van fietsonderdelen richtte hij in 1917 de fietsfabriek Sparta op met 2 andere vennoten. Zij brachten het kapitaal in, Dirk Leendert zijn inzet.

Niet veel later waren de vennoten uitgestapt en Dirk wist van Sparta groot te maken door als eerste succesvol een fiets te combineren met een hulpmotor.

Apeldoornse courant 1931: “De toepassing van het lichte motorrijwiel is van betrekkelijk recenten datum. Mede een der eerste fabrikanten was wel de heer D.L. Schakel, eigenaar van de bekende Sparta-rijwielenfabriek aan den Waterlooscheweg hier ter plaatse. Niet bij tientallen, maar bij honderden zijn de door deze fabriek geproduceerde lichte motorrijwielen in het afgeloopen jaar door het geheele land geleverd…”

Gedurende de jaren 30 van de vorige eeuw werden de lichte motorrijwielen van Sparta het meest verkocht in Nederland. Dirk Schakel concentreert zich steeds meer op gemotoriseerde voertuigen en wordt uiteindelijk marktleider met motoren en na de Tweede Wereldoorlog met bromfietsen.

Als door de welvaart steeds meer arbeiders, hun grootste doelgroep, zich auto’s kunnen veroorloven en de vraag naar brommers en motoren afneemt, besluit Sparta, inmiddels onder leiding van de Theo Schakel, de oudste zoon van Dirk, weer fietsen te gaan maken.

Zo’n 50 jaar na de eerste fiets met hulpmotor bouwt Sparta de Spartamet: een snorfiets, met een 33 cc-motor in het achterwiel die door middel van een eenvoudige trek aan een koord kan worden geactiveerd. De slogan die bij de fiets wordt bedacht is ‘de fiets met iets’.”

Weer 10 jaar later weet Sparta een fiets met een elektrische aandrijving succesvol te maken, de E-bike Pharos.

De familie Schakel zelf is inmiddels niet langer aan het stuur van het bedrijf en verliest zelfs al zijn aandelen bij een vijandige overname door een concurrent die wel brood zag in de fabriek en de elektrische fiets.

Fast forward naar 2017. Soulinc.nl legt contact met de familie Schakel en maakt Accell ervan bewust dat met erkenning voor het werk van de oprichter en zijn nakomelingen Sparta 100 Jaar wel samen gevierd kan worden. En zo geschiedde.

Dankzij de inzet van Systemisch Werk werd de relatie tussen de de familie Schakel en Accell geheeld en kon men samen met het oude en nieuwe personeel en de Apeldoornse bevolking Sparta 100 Jaar vieren. Hieronder de reportage.

Event & film bedacht en geproduceerd door HarrisonCampaigns.com


Soul inc. helpt ondernemers bij het vinden en/of terugvinden van hun essentie en roeping met behulp van Systemisch Werk en Marketing Opstellingen*.

*Een opstelling is een innovatieve en bewezen effectieve methode om mensen, merken en organisaties te adviseren en in hun kracht zetten.

VRAAG NU VRIJBLIJVEND EEN MARKETING OPSTELLING AAN.

Soul inc. Voor ondernemers met bezieling. Sinds 2015.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2024 Soul inc.

Thema door Anders Norén